Hajdú Diáktanács


2011. október 17-én, hétfőn, újra alakult Nagyszalontán a Hajdú Diáktanács (HDT). Az elnökség öt személyből áll:

  Az elnökség célja, hogy egy harmonikus, problémamentes, izgalmas és színes iskolaközösséget és életet alakítson ki. Programterveink változatosak, úgy alakítottuk ki őket, hogy minden korosztálynak és ízlésnek megfeleljenek, mivel minden diákot egytől-egyik be szeretnénk vonni az iskolai életbe.
            Bár fél éve alakultunk és működünk, mégis minden lehetőséget kihasználva rengeteg programmal próbáltuk színesíteni az iskolai életet.  Úgy kulturális, mint szórakoztató és sportrendezvények lettek megszervezve nagy sikerrel: évnyitó est, CS verseny, kosárlabda-, Honfoglaló-, Téli játékok versenye, Karácsonyi rendezvény (Junge X-mas), Kulin György megemlékezés, Arany János megemlékezés, Bálint napi levelek írásának programja.
            Megalakulásunk első programja a fiúknak kedvezett, ami egy kedvelt számítógépes játék, a Counter Strike volt. Mivel óriási sikernek örvendett, és rengeteg diák részt vett rajta, az iskola születésnapján a népszerű Honfoglaló internetes játékversenyt rendeztük meg. Itt nem csak a fiúk, hanem a lányok is kedvet kaptak, és felmérhették tudásukat egymással szemben.
            Az új iskola születésnapján változatos programokat kínált a HDT a vállalkozó szellemű diákoknak. Szerdán kosárlabda meccsen mérhették össze erejüket az osztályok csapatai. A meccs résztvevői és szemtanúi egy izgalmas barátságos meccsen vehettek részt, melyet a Szivárgó Butélia csapata nyert meg. Csütörtökön a műveltségen volt a hangsúly. A honfoglaló versenyen rengeteg diák vett részt, és bizonyította általános műveltségét.
            A pénteki nap ünnepélyes hangulatban telt. Az iskola udvarán V-XII.-es diákok hada várta az izgalmas versenyeken elért eredmények közzétételét. A diplomák és ajándékok átvétele után a születésnaposok közreműködésével az iskola fáinak elültetése következett, valamint az “Üzenet a jövőbe” palack elhelyezése, és a szalagok feltűzése. Az ünnepi hangulat tortaevéssel teljesedett ki.  A Polgármesteri Hivatal a HDT-n keresztül egy csocsóasztallal ajándékozta meg az iskola diákjait.  A születésnap egy fergeteges, felejthetetlen bulival zárult.

Az eddigi legnagyobb rendezvényünk december 16-án került megrendezésre, Jungle X-mas nevű, karácsonyi rendezvény. A rendezvényen az iskola diákjai által előállított előadásokat lehetett megtekinteni. Hallhattunk karácsonyi szavalatokat Nagy Xeniától és Szegi Szilviától. Tehetséges sulis tánccsoportokat láthattunk a színpadon, fokozván a hangulatot, a Q-unit és a Megadance tánccsoport. A modern táncon kívül iskolánk diákjai bebizonyították, hogy sporttáncban is nagyon sikeresek. Több versenyen is nyertes párok léptek fel, mint Nagy Ingrid és Iancu Richard, Szabó Bettina és Bakó Norbert, valamint Kőrősi Zsombor és Crişan Ioana. Polyánki Csaba és Oláh Zoltán megmutatták, hogy tehetséges versírók, a rendezvény alkalmával, ihlettel teli megírták „A télapó ábrázolása a derékszögű koordináta rendszerben” című költeményüket, mely egyedi stílusával óriási sikert aratott a résztvevők körében.
 
Kvíz kérdéssekkel mértük fel a diákok tudását karácsonyi ünnepünkkel kapcsolatban, és a diákok által megválasztott 2011-2012-es tanév Legjobb tanár díj átadására is sor került, melyet Domján Laura tanárnő vehetett át.
Az est fénypontja a záró buli sztárvendége, a híres magyarországi tini sztár SP volt, melyet a polgármester úr segítségével sikerült a rendezvény programjába varázsolni. A diákok nagyon jól szórakoztak az egész este folyamán, melyet karácsonyi hangulatú disco zárt Dj Zozo és Dj Benji zenei aláfestésével.
            2012. január 28.: Kulin Györgyre emlékezett a Dt és az iskola, ezen belül megalakult a Kulin György csillagászati kör, melynek alapító tagjai közt vannak a diáktanácsosok is.
            A karácsonyon kívül a Bálint napot is ünnepelte a HDT. A program része volt a diákok által írt, egymásnak címzett, Bálint napi köszöntések osztogatása. Több mint 300 levél talált meglepett, boldog gazdára a szorgos diáktanácsosok jóvoltából.
      A várva várt tél örömére 2012. febr. 16-án került megrendezésre a Téli játékok című havas sportrendezvény, mely a következőkből állt: szánkóhúzás, hó-szumó, lejtőn való lecsúszás, hó csata, angyalkakészítés. A hideg nem fogott ki rajtunk, teával melegítettük fel a több mint 30 személyből álló csapatot.
            Iskolánk névadójának, Arany János költő születésének napján, március 2-án mi is megemlékeztünk: szünetekben az egész nap folyamán a folyosón Arany balladákat, illetve a költő életéről hallhattak a diákok információkat.
            A diáktanács aktívan részt vesz a nagyszalontai MIDESZ ifjúsági szervezetben közös programokat szervezve, besegítve egymás kisebb nagyobb rendezvényeibe (Karácsony Szépe, Hó-rukk, Zilahy Lajos filmpályázat, FIBIF stb.). Működésünk óta kapcsolatot alakítottunk ki más diákszervezetekkel és szövetségekkel, mint a MAKET, Eminescu DT, Lorántffy  Dt.
            Amiben tudunk, segítjük diáktársainkat hozzájárulván egy jobb iskolai élethez, mely úgy felejthetetlen emlékekkel, mint útravalóul is szeretnénk, ha szolgálna majd minden diák számára. Nem csak érdekeiket képviseljük az igazgatóság, város, megye és más helyeken, hanem programjainkkal barátságok kialakulását, ismerkedést, élethelyzetek ismertetését, egyszóval szeretnénk az életre is tanítani őket. Iskolánk és városunk támogatása is az elsők közt van, mivel minden segítséget megkapunk tőlük a megfelelő működéshez, melyért mindig is hálásak leszünk. Ezért is április 2-án Szatmáron szeretettel képviseltük iskolánkat és városunkat az ottani magyar főgimnázium nyílt napján.

            Órás Mariann Andrea, HDT elnök