Farsang

A nagyszalontai Arany János Líceum tanítói és kisdiákjai a félévek közti szünidő előtti hét utolsó két napját mókával, kacagással, jókedvvel töltötték. Ki ne szeretné a bolondozást, jó hangulatot, ami felszabadít, felold a sok munka után? Voltak, akik csodálatos rajzokkal, kézimunkákkal vagy bállal pecsételték meg ezt a vidám farsangi időszakot.
A legjobban, talán az előkészítősök várták a nagy napot, mert nekik még minden az újdonság erejével hat. A tanító nénik – Hagyó Olga Izabella, Molnár Tünde, Tóth Éva Andrea és Veres Mónika – mindent elkövettek annak érdekében, hogy a kicsik hazavigyék a varázslatot, amit a más bőrébe való belebújás adott számukra. Álarcot készítettek, festettek, hogy maguk is részesei legyenek e varázslatnak. Ámulva-bámulva nézték egymás jelmezeit, jókat nevettek a verseken, megtapsolták társaikat, megélték a közös öröm nyújtotta boldogságot.
Az elsősök, folytatva a régi Családnapi hagyományt közös bálon búcsúztatták a fránya telet szebbnél szebb jelmezekkel. Közös, csoportos játékokban vettek részt, amit az ügyes tanítók – Gáll Ilona, Illyés Beáta, Szabó Rozália, Veselac Ildikó - állítottak össze olyan formán, hogy a gyerekek mind részt vehessenek benne, megtanulva a szabályokat, a csoporton belüli toleranciát, a siker, vagy épp a kudarc megélését: múmiát tekertek, zoknit párosítottak, széket öltöztettek, ping-pong labdával táncoltak a gyerekek.
A másodikos diákok is ötletesebbnél ötletesebb jelmezekben jelentek meg, játszottak, fánkevő versenyt rendeztek. B. Balogh Enikő, Kenéz Ilona, Kósa Judit illetve Szallós Ildikó elmodhatták magukról, hogy lehet- kifestették magukat bohócnak, -mégsem bohóckodták el, hanem a gyerekekkel együtt nagyon sok energiát fektettek abba, hogy minden a helyén legyen. Egyesek még sütikészítést is bevállaltak a siker érdekében összekötve a kellemest a hasznossal, hiszen nemrég tanultak románból a kekszszalámi elkészítési módjáról, ezért átismételve ennek menetét, természetesen románul máris  megvalósították az integrált oktatást, amiről mostanában olyan divatos beszélni.
A harmadikosok sem maradtak ki a mókából. Ők csodálatos kézimunkákkal is készültek, megteremtve a farsangi hangulatot az osztályteremben. Bereczki Magdolna, Ősz Andrea, Pápai Beatrix és Pocsai Krisztina tanító nénik elmondása szerint a gyerkőcök tejesen „kiengedték a fáradt gőzt”, ki hercegnőnek, ki varázslónak öltözve, ami a lényegen nem változtatott: mindenkinél „állt a bál”. Volt olyan osztályközösség is, aki a tavalyi bolondozás után most inkább a kézügyességét csillogtatta meg olyan farsangi kellékeket gyártva, ami bárhol megállja a helyét, büszkeséggel töltve el a tanárok szívét.
Végül, de nem utolsó sorban a negyedikesekről is essen néhány szó, akik a legnagyobbak lévén, nem hazudtolták meg önmagukat, olyan érdekes jelmezekbe bújtak, hogy egyeseket fel sem lehetett ismerni. Meg kell jegyezni, hogy ezekben az osztályokban olyan komoly, szép, mutatós dolgokat készítenek a gyerekek, aminek a kisebbek mindig csodájára járnak, ők az iskola ötletzsákjának őrzői. Kisvárdai Gabriella, Kornya Tünde, Lukács Gabriella, Takó Csilla és Tóth Anita tanító nénik irányításával igen jó hangulatú hetet zártak ők is, csakis nekik köszönhető, hogy már a télnek nincs ereje, nincs hideg, mert olyan pusztító hangzavarral, sikítással űzték el a hideg évszakot, hogy még a nap is kisütött péntek délelőtt. Reméljük tartós marad, mint a gyerekek kitartása és öröme.

Szallós Ildikó nagyszalontai tanító