Az ember és a természet harmonikus kapcsolata
Kiránduláson a szalontai gimnazisták


Április 8-án, a nagyszalontai „Arany János” Elméleti Líceum tizedik A és B osztályos diákjai, „Az ember és a természet harmonikus kapcsolata” címmel tematikus kiránduláson vettek részt Nagyváradon
Az „Iskola Másként” hét keretén belül létrejövő kirándulásra a diákokat osztályfőnökeik Domján Laura és Aszalós Ágnes, valamint tanáraik Branner Erzsébet és Bényei Csáki Szabolcs kalauzolták el. Nagyszalontáról kényelmes autóbusszal utaztak a délelőtti szemerkélő esőben a megyeszékhelyre. A város végén, a Biharpüspöki ipartelepen található ECO-Bihor Kft. a Megyei Szelektív Hulladékgyűjtő és Feldolgozó központ volt útitervünk első állomása. Először a cég munkatársai: Branner Ferenc és Jakob Zoltán tartottak érdekes előadást a diákoknak arról, hogy melyek a hulladékanyagok és ezeket hogyan kell szelektíven gyűjteni. A diákok érdeklődő kérdéseket tettek fel az előadóknak, baráti, interaktív bemutató volt. Ezt követően a két osztály diákjai és tanárai sárga színű láthatósági mellényeket kaptunk, majd két ellentétes útvonalon, a cég fiatal munkatársainak vezetésével körbejártuk a telepet.
Az útvonalon először a Komposztáló teleppel ismerkedtünk meg, ahol információkat kaptunk a szerves anyagok újrahasznosítására, hogyan lesz a konyhai hulladékból például virágtáp. A telep másik sarkán a Biogáz hatalmas tartályait tekinthettük meg. Kicsit émelyítő szag csapta meg a diákok orrát.  Elhangzott, a szerves anyagok bomlását elősegítő baktériumok hatására biogáz szabadul fel, így áram is termelődik, amit visszaengednek a háztartási áramrendszerbe. A következő állomás az újrahasznosítási anyagok számára kialakított csarnok volt, ahol először a  bálázott műanyag halmokat láttuk meg, majd bemehettünk a válogató csarnokba és megnézhettük a pillepakackok, papír és karton hulladékok szétválogatását. Hatalmas markolóautók haladtak el mellettünk, vigyáznunk lellett így nem időzhettünk sokat ott. Visszatérve a fogadóterembe csak úgy záporoztak a kérdések a diákoktól  Branner mérnök úr és munkatársai felé. Közös csoportkép készítése után vettünk búcsút a cégtől, sok érdekes és hasznos információval lettünk gazdagabbak. Remélhetőleg diákjaink ezentúl szelektíven gyűjtik majd a hulladékot.
Tematikus kirándulásunk második állomása a Nagyváradi Állatkert volt. A tizedikesek körbejárták az állatparkot, minden élőlényt megnéztek. A diákok egybehangzó véleménye szerint az ügyes kis cerkófmajmok, a  birkózó medvék és a hüllők voltak a legérdekesebbek. Érdekes módon az oroszlánokat, lehet a hideg időjárás miatt, nem láthattuk. A nap végén még egy pár óra arra is maradt, hogy a Lotus bevásárlóközpontban pihenjenek és sétáljanak a diákok. Fáradtan, de sok információval gazdagabban, „másként tanulva” tértek haza a tizedikesek délután Nagyszalontára.

 Bényei Csáki Szabolcs- tanár