Mesealkotás Arany László szellemében

Mesealkotás Arany László szellemében címmel jelent meg a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum V-VI. osztályos diákjainak mesekönyve. A kötet bemutatójára az Arany  Napok rendezvénysorozat keretében került sor, amellyel az iskola névadójának születésére emlékezett. A könyv bemutatóját a meseírók jelenléte tette színessé, akik egyenként megszólalva elmondták meséik keletkezési történetét, illetve felovasták kedvenc részeiket a történetekből. A mesékhez illusztrációk is készültek, amelyek még színesebbé tették a könyvet.
Tizenöt mesét tartalmaz a könyv, és mindegyik az “ Egyszer volt, hol nem volt…”  varázsszavakkal kezdődik. Ezen mágikus  szavak hallatára felkapja fejét gyerek, felnőtt. Hiszen a mesék ideje nemcsak a gyerekkor. A mesékre mindig szükség van, mindenki vágyik a varázslatra, a csodákra, a csodák átélésére.
A már-már irodalmi igénnyel megírt mesékben a gyerekek tanúbizonyságot tettek arról, hogy a mese célja nemcsak a szórakoztatás, hanem többek között a tanítás. A történeteken keresztül olyan morális kérdéseket érintettek a tizenegy éves szerzők, mint a hűség, bátorság, kitartás, türelem. Félő volt, hogy a mesék az abszurditás határát fogák súrolni, mert a gyerekek is nézik a híradót, hallanak a világban történő eseményekről, és hát ezek abszurdak. De nem így lett. Mindegyik mesében fellelhető a szépség a szó klasszikus értelmében. A gyerekek kezei közül egy olyan munka került ki, melyre méltán lehetnek büszkék.

Doszlop Andrea