ASOCIAȚIA PRO LYCEUM

 

Asociația Pro Lyceum a fost înregistrată în anul 2000 și a fost înființată de către 21 de cadre didactice ale Colegiului Național ”Arany Janos” la inițiativa directorului adjunct, Kiss Ernő, care a fost președintele Asociației în perioada 2000-2005. Dorim pe această cale să amintim eforturile depuse de Kiss Ernő care s-a străduit din răsputeri să procure resursele financiare necesare înființării și funcționării Asociației.

În anul 2010 membri Asociației au luat hotărârea ca Asocia Pro Lyceum să devină exclusiv asociația Liceului Teoretic ”Arany János” care s-a înființat în același an, 2010. Conducerea Asociației s-a schimbat, astfel: Președinte: Kiss Mária, Vicepreședinte: Nagy Ildikó, Secretar: Illyés Domján Laura-Krisztina, Membru: Fábián Boglárka.

ACTIVITĂȚI SEMNIFICATIVE

În cei 22 de ani de existență Asociația a contribuit la următoarele activități și programe:

-până în anul 2005 s-a facilitat achiziția prin donațiile unei fundații din Olanda a unor numeroase ajutoare , mobilier școlar și echipamente școlare necesare

-începând cu anul 2005 s-a organizat anual Sesiunea de Comunicări Științifice a elevilor pe care o vom organiza și în acest an școlar, în luna mai, pentru a 18-a oară

-în anul școlar 2008/2009, apoi din anul 2017, anual organizăm Sesiunea de comunicări culturale pentru elevi

-am organizat în repetate rânduri Tabăra Științelor pentru elevi: 2007, 2008, 2010, 2012, în primul an la Scărișoara, în următorii doi ani la Lacul Leș, iar în anul 2012 la Șuncuiuș. Ultimii doi ani nu s-a putut organiza tabăra din cauza pandemiei, dar în anul 2016 s-a organizat la Șuncuiuș, în anul 2018 la Geoagiu-Băi, iar în anul 2019 tabăra a fost organizată la Rimetea.

-cu ajutorul fundației a apărut revista școlară Adolescența-Tini, de două ori pe an, revista Colegiului Național ”Arany Janos”, cu această revistă școlară am câștigat numeroase premii la concursurile județene și naționale la care ne-am prezentat începând cu anul 2002.

-fundația susține apariția revistei școlare lunare Lájkold, redactată de elevii Liceului Teoretic ”Arany Janos”  În afară de această revistă școlară, în anul 2018 s-a lansat revista Puncte de vedere care, în ciuda situației pandemice a reușit să apară cu 5 numere (în fiecare an școlar 2 numere)

-în ultimii ani am contribuit la realizarea și organizarea a numeroase olimpiade școlare, concursuri și activități sportive și/sau culturale. Amintim aici ediția XXIII a Concursului maghiar de Matematică din Ardeal, a cărui organizare în anul 2013 se leagă de corpul didactic al Liceului Teoretic ”Arany Janos”, iar o parte din cheltuieli a fost finanțată de Asociația noastră.

-Faza județeană a Concursului Național de recitare ”Kanyadi Sandor” este organizată și ajutată financiar de către asociație în ultimii 6 ani

-în fiecare an școlar fundația contribuie la organizarea și desfășurarea unor activități numeroase, de exemplu: Ziua Școlii, Ziua Familiei, Ziua Educatorului, Ziua Femeii, Challenge Day, și multe alte activități extrașcolare.

-în fiecare an școlar contribuim la premierea de sfârșit de an școlar a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură

Enumerăm câteva dintre activitățile din ultimii zece ani:

1.      În cadrul proiectului numit ” Surpriza de Crăciun”, asociația , alături de alți parteneri din țară și din străinătate, a contribuit financiar la realizarea unui program literar- artistic al elevilor și invitarea unei vedete la acest spectacol

2.      În anul școlar 2012-2013 a continuat proiectul ”O șansă în plus pentru elevii Liceului Teoretic ”Arany Janos” ! În cadrul proiectului s-au înființat grupe de lucru pentru elevii talentați la matematică, fizică, informatică, chimie, biologie, engleză, germană. S-au înființat cercuri de desen, lucru manual, astrologie, actorie, dramă, la Liceul Teoretic ”Arany Janos”. Au pornit, de asemenea, grupuri remediale pentru elevi, la disciplinele limba și literatura română, matematică. În semestrul al doilea au pornit gupe de pregătire pentru bacalaureat, la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, istorie, limba și literatura română limba și literatura maternă maghiară.

3.      În ultimii 10 ani, la fiecare final de an școlar am distribuit premii elevilor cu rezultate deosebite la învățătură precum și șefilor de promoții. Aceste premii s-au acordat pentru: Rezultate deosebite la învățătură, Premiul pentru tehnică, Premiul onorific, Premiul literar, Premiul pentru sport.

4.      Realizarea cea mai însemnată a ultimilor 10 ani o considerăm câștigarea numeroaselor proiecte prin care asociația noastră a contribuit la finanțarea nenumăratelor activități extracurriculare. Aproape în fiecare an am depus proiect și cerință de finanțare la Fondul Bethlen Gabor, astfel ne putem mândri cu 10 proiecte câștigate a căror valoare financiară este de 8 milioane de forinți. Am avut 4 proiecte câștigătoare în perioada 2015-2018 la Institutul de Cercetare și Strategie  Națională din Budapesta (NSKI), suma totală fiind de 5 miloane de forinți. În cadrul acestor proiecte am reușit să oferim pregătire gratuită pentru elevii noștri din anii terminali la matematică și limba și literatura română. Am avut 4 proiecte câștigătoare la Direcția Socială și Comunitară a județului Bihor, cu ajutorul cărora am achiziționat echipamente necesare laboratoarelor de fizică, chimie și biologie, am achiziționat laptopuri pentru predarea online, am facilitat cursuri de pregătire pentru profesori și un schimb de experiență în Estonia. Am depus proiecte pentru finanțare și la Consiliul Local, câștigătoare în fiecare an, în ultimii 10 ani valoarea acestor proiecte câștigate ridicându-se la suma de 50000 de lei. Acestă sumă am acordat-o anual pentru organizarea Sesiunilor de Comunicare Științifică și Culturală a elevilor. În afara acestor proiecte mai mari, câștigătoare, am avut numeroase proiecte mai mici, câștigătoare, astfel am dotat atelierul de robotică cu imprimante 3D, am facilitat funcționarea Cercului de Astrologie ”Kulin Gyorgy” și am pornit funcționarea radiolui ”Arany”.

 

Dorim pe această cale să mulțumim în mod deosebit domnului primar Török László și conducerii orașului pentru susținere în derularea diverselor activități, totodată dorim să mulțumim antreprenorilor care ne-au susținut și tuturor colegilor profesori , cadrelor didactice,  părinților, care ne-au sprijinit asociația cu 3,5 % din impozitul pe venit, contribuind astfel la derularea eficientă a ativităților asociației.

Mulțumim frumos și trăim cu speranța că putem conta pe ajutorul dumneavoastră și în viitorul apropiat sau îndepărtat.

Kiss Mária, președintele Asociației Pro Lyceum

© COPYRIGHT – ARANY JÁNOS LíCEUM 2023